Žiaci postavili solárne zariadenie

03.08.2011 Celý región

BRATISLAVA 3. augusta (WEBNOVINY) - Dvadsaťtri detí zo Slovenska sa v týchto dňoch zúčastnilo na medzinárodnom Solárnom tábore v Hornom Rakúsku. Cieľom podujatia bolo zážitkovou formou predstaviť deťom súvislosti medzi klimatickou zmenou, využívaním slnečnej energie a globálnou spravodlivosťou. Pripravili ho organizácie Klimabündnis Österreich z Rakúska, Priatelia Zeme-CEPA zo Slovenska a Reflex z Maďarska.Celkovo prišlo na tábor 54 detí vo veku 12 až 16 rokov z troch krajín. Ich hlavnou úlohou bolo spoločne nainštalovať solárne termické zariadenie na budovu reštaurácie športovej haly v obci Hinzenbach.

Toto zariadenie si na záver prevzali a slávnostne uviedli do prevádzky zástupcovia obcí Hinzenbach, Pupping, Fraham a okresného mesta Eferding, ktoré projekt podporili.


Deti sa dozvedeli aj o využívaní solárnej energie

V sprievodnom programe sa deti dozvedeli viac o využívaní solárnej energie, napríklad prostredníctvom vlastnoručne vyrobených solárnych ohrievačov z škatúľ od pizze. Vzťah medzi klimatickou zmenou a medzinárodnou spravodlivosťou deťom priblížil futbalový turnaj s upravenými pravidlami a premietanie a diskusia o britskom filme Vek hlupákov. Programovú ponuku dopĺňala aj návšteva novootvoreného vedeckého centra Welios vo Welse a spoločná opekačka medzi hradbami zrúcaniny hradu Schaunburg.

Podľa detí tábor splnil ich očakávania. „Vďaka táboru som sa rozhodla, že nebudem pasívna, ale budem sa snažiť robiť niečo užitočné pre našu Zem,“ povedala po návrate jedna z účastníčok. „S táborom som bola veľmi spokojná, dozvedela som sa tu veľa nových informácií, o ktorých sa až tak veľmi nehovorí,“ doplnila ju ďalšia účastníčka.

O pestrú stravu účastníkov solárneho tábora sa postarali aj regionálne organické farmy, dodávatelia bioproduktov a výrobkov fair-trade. Deti sa týmto spôsobom dozvedeli viac o alternatívnych spôsoboch získavania potravín. „Chceli sme deťom zábavným spôsobom ukázať, ako súvisí zložitý globálny problém s naším každodenným správaním a umožniť im vlastnoručne asistovať pri inštalácii solárneho zariadenia, ktoré by ani u nás už nemalo byť iba raritou. A tiež poskytnúť deťom príležitosť nadviazať nové priateľstvá a spoluprácu s rovesníkmi u nás, v Rakúsku a Maďarsku,“ povedal koordinátor projektu Miroslav Lacko zo združenia Priatelia Zeme-CEPA. Solárny tábor je súčasťou projektov zameraných na osvetu a vzdelávanie o klimatickej zmene a spravodlivosti, ktoré finančne podporila EÚ a Program malých grantov GEF prostredníctvom Rozvojového programu OSN.
 

Vyberte región